Pages

Oct 4, 2013

bila nak keluar ni dik??

salam..hari nih dah masuk 38weeks..EDD 18 oktober..check up last tuesday kepala baby dah engaged..kalau berjalan tu mmg terkepit terkengkang la sbb sakit kot kat bawah sana..tido malam mmg tak lena..dgn nak terkencing lg dah tu kena tido mengiring..dah penat ngiring sebelah nak ubah ke sebelah lg dah 2-3 minit kena ambik sbb sakit kot nak ubah position..huhu..cepatla dik keluar..

ilham dulu bersalin 38weeks tapi tu kes lain..masa tu aku taktau pun ada yg boleh bersalin awal 2-3 minggu..igtkan mmg semua bersalin time week 40..takpun bersalin premature yg 7 bulan tu..sbb tu masa ilham dulu doc ckp esok masuk wad nak induce rasa mcm 'eh, tak payah tunggu week 40 ke'..pegi checkup yg last pun tak rasa takut ke apa sbb igtkan lambat lagi nak beranak..mmg masa tu takde langsung tanda2 nak bersalin..  tapi this time mmg asyik merungut je kat en suami sakit sana lenguh sini..huhu en suami ckp dedulu takde pun camni...agaknya sbb dah byk umur kot badan pun dah tak kuat..cewah ayat mcm la umur 50 thn..huhu..tapi serius mmg tak sabar ni nak bagi baby keluar sbb yelah mcm mana pun nak kena harung jugak kan..tapi dlm hati rasa mcm lambat lagi ni..sempat kot raya haji dulu..huhu dah la mak mentua saya nak buat kenduri mkn2 kat melaka nun..nak jugak join the kenduri..best wohh mak mentua masak..sedap sgt...hoho..

8 tanda-tanda hampir melahirkan..daripada 8 kat bawah ni saya dah boleh tick yg no.1,2,3,4 and 6..ohoiii dah lebih separuh..takut la pulak..

1)      Engages
·        kepala baby mula turun di laluan pelviks. terasa perut kosong dibahagian atas.

2)      Kerap membuang air kecil
·        baby yg semakin membesar ..tulang pelviks berdekatan dgn pundi kencing.. bahagian kepala baby mula menekan bahagian tersebut.

3)      Sakit belakang bahagian bawah
·        akibat ligament rahim & tulang pelviks direngangkan lebih.

4)      Contraction Braxton-Hick
·        membantu menipis / memendek  & membuka pintu servik.. ia akan berlaku dari 1 hingga 2 minggu sebelum proses kelahiran bermula.

5)      Cirit-Birit
·        hormon kelahiran bertindak pada usus & boleh menyebabkan kekejangan abdomen. hormon kelahiran jugak boleh menyebabkan kita merasa loya.

6)      Keputihan/ discharge
·        discharge lebih dari biasa & agak pekat sedikit

7)      Lendir pekat & pendarahan (bloody show)
·        kepala baby turun dari ronga pelvik & kontraksi Braxton-hick boleh menyebabkan pluk mucus tertanggal.

8)      Air ketuban pecah
·        keluar seperti  air kencing tetapi tidak terasa seperti hendak kencing.. air yg keluar tidak berbau & jernih..



oklah bai..anak sulungku dah bgn..nak pi buat susu..babai

0 comments:

 

Sample text

Sample Text