Pages

Aug 27, 2010

Pengakhiran bagi sebuah permulaan..

Sejak aku kahwin sethn lapan bulan yg lepas and in fact before aku kahwin pun,aku pernah ada hasrat yang one day aku akan postkan dalam blog entry satu gambar..gambar ini..

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

That magic stick was mine taken at Subuh on 5th August 2010..Time nih aku kat kampung mlk pindah..Kebetulan aku and en suami balik kampung and that day was supposed to be the perfect day to do the UPT since my period already missed by 5 days..En suami bila tgk nih dia punya senyum sampai ke telinga and spontaneously terus pegi tunjuk kat my MIL kat bilik dia..and my MIL terus called my kaklong at KK to inform her..and yes,i admit that morning was one of my happiest moment in my life..




We went to LPP.KN to confirm the pregnancy on 10th August 2010 sehari before puasa and it was confirmed..Doc set appointment on 24th August for an ultrasound scan and by the time aku sepatutnya on 7th weeks..
 
 
 
*
*
*
*
*
*
*
*
 
 
 
 
 
 That is my u/s scan..From the scan,doc nampak mcm 'the sac' @kantung tak tele dgn 7wks..nampak tak sac dlm circle merah tu..it supposed dah ada heart beat..tapi mcm kecik and doc tak guarantee yg pregnancy ni akan menjadi and doc bagi lagi seminggu utk dtg buat scan semula..Dalam masa seminggu nih kalau ada bleeding aku kena cepat2 bagitau doc..Korang fikirlah sendiri apa yg aku and husband rasa masa doc bagitau tu..and the nurse berkali-kali suruh aku and husband sabar..Kami balik tapi dlm hati aku doa supaya masih ada harapan..
It was yesterday afternoon masa aku nak kenc and i found out ada sikit bleeding..and then after few hours bleeding tu makin byk tapi tak sebanyak mcm period tapi without any pain..aku call LPP.KN untuk appointment..




And today 27th August 2010 pada hari mulia Nuzul Quran, it was confirmed by the ultrasound scan aku dah keguguran..the sac was already at opening tunggu masa nak keluar and my small cute black 'dot' was not there anymore..Masa drive balik taktau la mcm mana aku boleh sampai rumah sbb mentally aku ntah ke mana melayang-layang..





So,this is my last post on this blog..Aku dah letih physically and mentally ..Aku cuma nak rehat sethn or 2thn or forever..Aku reda semua yg jadi sbb aku percaya kita semua hidup dalam ketentuan Allah..
 
Selamat Hari Raya Aidilfitri..Maaf zahir dan batin..












p/s no1: Aku taktau apa yg en suami rasa sedih,terkilan atau apa2 lagi..Aku harap dia sabar mcm yg aku cuba buat..
 
 
p/s no.2:Aku rindu abah..


p/s no.3: aku tak sabar sgt nak beraya..bukan beraya la actually cuma aku nak cuti..aku tak sabar nak bercuti di Sabah..and then bercuti di Kedah..and then kalau sempat aku nak pi Penang nak mkn puas2 mknan yg sedap..lagik bagus kalau masa cuti beraya nanti aku tak jumpa saudara mara..aku hanya nak jumpa saudara2 yg aku sayang saja..


15 comments:

Shikhin Ishak said...

amal,sabar & tawakal pada Allah!aku lalui apa yg hg lalui.apa2 boleh cerita dgn aku ok.

DiZi said...

sabar k Amal....

a.z.i.l.a said...

amal.. byk2 bersabar ye.. Allah Maha Penyayang.. insya Allah satu hari nanti ko akan dpt anugerah terindah itu..semua yg berlaku ada hikmahnye.. jgn terlalu tensen.. aku juga pernah kehilangan yg tersayang selepas 'membawanya' for 22 weeks..mmg satu episode hitam yg org lain takkan faham kalau tak alaminya..


aku doakan segala yg terbaik tuk ko satu family..yg penting jgn putus asa ok.. =)

NanieYusoff said...

reading this blog post of you make me tears...i pray your time will come soon...sy pon menanti anugerah Allah yg satu tu...sama2 lah kita berdoa kepada-Nya..

Harnida said...

amal..sabaq na..insyaallah akan ada rezeki tu..kita merancang..Allah tentukan..ada hikmah disebalik kejadian..

Mawar said...

syirah, aku tau apa pun yg aku tulih takkan dapat lawan kesedihan hang. Menangis la puas2 kalau itu yg melegakan. Menjerit la sekuat hati kalau itu yang menenangkan.

Rancangan Allah untuk kita adalah yang terbaik.

Kakak ipar aku, banyak kali pregnant gugur. Sekali pregnant sepanjang pregnancy bedrest kat hospital sampai la melahirkan sorang baby yang meninggal dalam pelukan dia sebaik dilahirkan. Tapi sekarang sedang bahagia dengan sorang anak yg hanya selepas 8 tahun baru dikurniakan Allah.

Aku cerita bukan nak suruh hang tunggu 8 tahun, cuma nak hang tau, sabaq la ubat yang paling baik skali untuk kesedihan & kekecewaan yang hang sedang lalui..

D`Naim Serunding said...

salam amal,

just visit and read again the blog. it's been a long time too not dropping here. anyway, it'd made me tears reading this. it's ok,cont. pray a lot,jaga makan, dont stress, always think +ve and take care ur feeling. i understand 90% of ur feeling so all we can do is living our life, get a life and enjoy it to the Maximum of it! remember Allah wana give you something special yet sooner than you think.

shishe@keen said...

amal,

aku syg ko tau =) sabar and plz take care of ur self.

maybe kali ni bukan rezeki ko lg. tp tak bermakna tiada untuk esok dn akan datang

hanya Dia je yg tahu apa yg terbaik untuk kita.

kyra said...

amal,
take good care & be strong ok?:)...

banyakkan bersabar & banyakkan berdoa ye..

k.huda said...

Amal,

Berdoalah pada Allah sesungguhnya ni sebahagian ujian dr yg maha Esa.
Sabar er & jgn putusa asa.

luv u sis.

Andrew Darwis said...

salam kenal n_n!
bogmu bagus! lanjutkan!

fsfwrwrwrwrw said...

人氣很旺,真好~


















Cinda... said...

amal .. ingt sy agi x? sy linda, MMU elektronik student..

amal, disebalik setiap kesedihan manusia, pasti & yakinla pasti ada kegembiraan yg kadg2 kite terlepas pndang ... sbg makhluk Allah yg lemah, berdoa la agar selalu diberikan kekuatan ..

sy nak invite awk, jom join kami kat sini - http://www.ttcfriends.co.nr/ forum ciptaan kwn2 yg sedang ber TTC .. :) sumenye kwn2 dari forum Dr hamid arshat if you fimiliar with this name ...

again .. tabah kan ati ..

Anonymous said...

Tabahkan hati..setiap yang berlaku ada hikmahnya...

Yang penting, jaga kesihatan dan selalu hepi.

ida khairani said...

A'kum Amal,

Ida here. Maybe hg dah recover dan much better now. Just nak share my story. Aku pn pernah keguguran dan undergo d&c b4 dapat nazhan. Time tu, aku balik penang utk jaga mak aku di hospital. One day darah keluar banyak,aku menangis semahu-mahunya. Sakit teramat sgt. Since dh mmg kt hospital, terus check up. Doc soh tunggu 1-2 minggu utk tgk ada development tak.

Bila mak aku discharge, aku p sorang2 ja uk checkup. 2-3 hospital aku p dlm tempoh seminggu just to hear that baby mmg tak ada development. Nothing wrong, maybe sebab sperm yg terpilih tak ok. Husband aku kat sarawak. Mak aku baru lepas operate, xboleh nk teman. Last2 terpaksa jgk d&c. Sorang2 ja aku buat.

Aku tak ingat bila aku balik Sarawak. Mak aku soh pantang mcm org bersalin. Sangat tensen, dah la baby xdapat, kena pantang sorang tanpa baby. Namun Alhamdulillah, tuhan maha penyayang. Lepas 3 bulan, aku mengandung plk dan selamat melahirkan.

Banyakkan doa dan makan asid folik sentiasa. Bagus untuk persediaan rahim juga.

 

Sample text

Sample Text