Pages

Jan 3, 2017

Anak Ketiga

Seperti tajuk diatas, tujuan saya buat entry ini adalah nak ceritakan kelahiran anak ketiga saya, Muhammad Ilyas Faris Bin Mohd Azwan..Walaupun blog ni macam dah lama ditinggalkan tapi saya rasa cerita mengenai kelahiran dan kehilangan adalah moment yg sentiasa dlm ingatan setiap waktu..cumanya saya masih tidak kuat utk cerita pasal kehilangan orang yg tersayang..


So utk anak ketiga ni rutin check up utk pregnancy saya buat kat klinik biasa je..kalau kat area sini Klinik Jameaton la yg selalu menjadi pilihan mak mak kat sini..Lepas tu saya sambung dgn FPP di Putrajaya..Sama macam anak kedua, saya pilih Dr Hamidah juga sebagai doktor pakar yg akan consult..Since dah ada 2 previous scar csect, kali ni pun perlulah czer juga..Based on history report masa czer anak kedua, saya ada 'moderate adhesion' maksudnya lekatan kat organ2 dalaman so doktor perlu tgk dulu masa czer nanti perlukah saya BTL (ikat) ataupun boleh lagi sorang..Saya dan husband mmg redha jelah kalau kena BTL dan kalau tak pun Alhamdulillah..

2 May 2016

Jadinya, kami admit ke wad masa 38 weeks pada 2 Mei 2016 since 1 Mei adalah public holiday Hari Pekerja doktor pun bercuti..Proses masuk wad seingat saya adalah sgt smooth lebih kurang pukul 3pm..Jalan lenggang kangkung kami laki bini naik wad lepas bayar deposit semua kat kaunter..Dapat ward yg 2 bedded dulu sbb bilik single bed masih penuh..nanti next entry saya cerita pasal FPP Hospital Putrajaya..Lepas dah tukar baju semua mkn jajan kami laki bini, tgk tv, baca buku pastu dah malam saya suruh husband balik sbb kesian anak2 kena tinggal tido dgn tok depa..lagipun bilik 2 bedded takde tempat utk suami tido..suami boleh temankan tapi kena tido atas kerusi jelah ataupun atas lantai lapik kain ke toto ke..macam saya bwk sesiap toto yg single size so muatla habuan nak lelap2 mata sekejap.. So mlm tu tido sorang kat wad tapi ada je adik katil sebelah tu dgn laki dia..kesian adik tu dok tahan sakit nak beranak anak first..Mengerang2 dia tahan sakit tapi takpe akak yg tak sakit ni layan tido dulu sbb esok akak nak kena belah perut dikk oii...

3 May 2016

Saya bangun Subuh lepas tu terkebil2 la saya..Dah kena start puasa sbb nurse kata selalunya dlm pukul 5pm time utk operate..Elective czer maksudnya yg bukan emergency ni mmg doktor akan buat last2 lepas dah habis semua appointment ataupun delivery semua..Dalam pukul 10am husband datang so termenung la kami layan perasaan sambil2 baca Quran semua..Then masuk Zohor saya ambik wuduk nak solat, nurse pun datang bagi baju ot suruh tukar katanya doktor dah panggil..saya mintak nak solat dulu..then salin baju, mkn ubat tahan muntah kot nurse bagi pastu baring la atas stretcher tu utk ke ot..Masa kat ot macam biasa la nanti nurse baca2 borang sebut nama kita then suruh sign pastu salam dgn husband..Kali ni rasa macam dah bersedia and dah tau nak rasa mcm mana..yelah sbb dah third time kan..Dah sampai kat ot tu baru tau yg akan operate saya ialah doktor boss department O&G sendiri iaitu Dr Wan Ahmad Hazim..katanya doktor Hamidah ada case emergency yg lain..


Aduh kali ni mmg saya sedar sepenuhnya masa ot..sebelum ni pun sedar juga cuma maybe sbb dulu emergency czer rasa mcm semua pun buat cepat2 dan tahan sakit yg lama buatkan saya penat dan lalok..kali ni saya betul2 dapat bau, dengar tapi tak dpt tgk la sbb cover dgn kain kan..dapat hidu bau hangit kulit terbakar..then doktor ambik masa agak lama nak keluarkan baby..dapat dengar doktor mendengus dengus ambik nafas..huhu mmg lama sgt sementara saya nak dpt dengar baby nangis..nasib baik doktor bius tu baik je..kadang dok panggil saya tanya ok ke?..dok betulkan kain pengadang depan muka saya..Alhamdulillah akhirnya keluar juga putera ketiga kami..Masa memula keluar doktor Hazim ckp Allahuakbar dan bagi salam pada baby..


Then lepas dah jahit semua, doktor Hazim datang bgtau dia dapat pisahkan lekatan kat organ2 dalaman saya dan saya tak perlu BTL lagi..Alhamdulillah masih ada satu lagi peluang utk nombor 4 InsyaAllah..Terima kasih sgt2 dekat doktor yg berusaha utk tak ikatkan(BTL) sbb saya dengar MO yg sekali kat ot tu ckp kalau dia yg buat maybe dia akan BTL je..huhu..Doktor Hazim mmg terbaik!!


Lepas tu saya dan baby dihantar ke wad..Tido semlm di bilik tu before esoknya kami dapat tukar ke bilik single bed..Kebetulan bilik yg sama masa saya lahirkan anak kedua..Rasa mcm de javu pulak..Lepas dah tido sana lagi 2 malam kamipun dapat pulang..Tapi adik baby dapat kuning masa hari kelima kena admit ward NICU utk phototherapy..Semlm lagi di NICU dan dapat balik pada hari keenam..

Hari ni adik Faris dah 8 bulan..Walaupun byk ragam adik mommy ayah dan abg2 sayang adik Ilyas Faris..
 Ayah anak lelaki tiga org..

 His first day

 Bilik yg sama..2013 dan 2016

 Botak hari kesepuluh

 Nanti cari menantu yg best2 bagi kat mommy na..

0 comments:

 

Sample text

Sample Text